
ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

عدلیه مسئله قاچاق را رها نمی کند
رییس قوهقضاییه با بیان اینکه در سال ۹۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصویب و در سال ۹۴ اصلاح و به روزرسانی شد، اظهار کرد: در این قانون مسائل بسیار مهمی مورد توجه قرار گرفته و برای همه دستگاههای نظام به نحوی تقریباً وظایفی پیشبینی شده است.
به گزارش مرکز رسانه قوهقضاییه، حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای روز پنجشنبه در نشست تخصصی سه ساعته برای بررسی وضعیت و مشکلات فرایند مبارزه با قاچاق کالا و مسائل مربوط به اموال تملیکی که متعاقب بازدید میدانی هفته گذشته از انبار مرکزی سازمان اموال تملیکی استان تهران برگزار شد، اظهار کرد: با اتکا به توان داخلی و تقویت تولید و دیگر بخشهای مرتبط با حوزه اقتصاد میتوان فشارها و تحریمهای دشمن را خنثی کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: متأسفانه با وجود مبارزه جدی با قاچاق کالا و ارز در طول سالیان گذشته هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم و سالیانه میلیاردها دلار قاچاق ارز و کالا صورت میگیرد.
رییس قوهقضاییه با بیان اینکه در سال ۹۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصویب و در سال ۹۴ اصلاح و به روزرسانی شد، اظهار کرد: در این قانون مسائل بسیار مهمی مورد توجه قرار گرفته و برای همه دستگاههای نظام به نحوی وظایفی پیشبینی شده است. رییس دستگاه قضا افزود: در این قانون سیاستگذاری و هدایت و هماهنگی و نظارت و پیشگیری ستادی تعریف شده است.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای همچنین از وزارتخانههای اطلاعات، کشور، امور خارجه، اقتصاد و دارایی و بهداشت و همچنین دستگاه قضایی و صدا و سیما به عنوان اعضای این ستاد یاد کرد که برای هر یک از آنها وظایف مشخصی در نظر گرفته شده است.
اگر مسئولی وظیفه خود را درست انجام نداد به او هشدار و تذکر دهید
رییس قوهقضاییه با طرح این سوال که هر یک از دستگاهها چقدر با وظایف قانونی خود آشنا هستند و آیا به وظایف خود به طور کامل عمل کردهاند گفت: اگر یک مسئول عوض شد چه کسی باید به او وظایفش را یادآوری کند که بداند حسب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مکلف به انجام وظایفی است و چه کسی باید بر این مسئله نظارت کند که اگر مسئولی وظیفه خود را درست انجام نداد به او هشدار و تذکر دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای اضافه کرد: خود من وقتی در مسئولیت دستگاه قضا قرار گرفتم این قانون را به تناسب مورد مطالعه قرار دادهام، اما کسی به من نگفت که چه وظایفی دارم و آنها را به من یادآوری نکرد و اگر به طور موردی شرایطی پیش نمیآمد که موضوع اموال تملیکی را دنبال کنم شاید تا سالها حرکتی در این زمینه نمیشد.
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه کارهایی در زمینه مبارزه با قاچاق و ساماندهی اموال تملیکی انجام شده و قوهقضاییه حتی شعبات ویژهای برای رسیدگی سریع به مسئله قاچاق تشکیل داده، اما در عین حال خاطر نشان کرد که این کارها حتما ناقص بوده و کافی نبوده است.
بررسی عملکرد و ترک فعلهای دستگاهها
رییس عدلیه در ادامه ضمن قانون خوانی به بررسی عملکرد و ترک فعلهای دستگاههای مسوول در فرایند مبارزه با قاچاق کالا پرداخت و افزود: بر اساس قانون رییس قوهقضاییه موظف بوده کارگروهی برای اجرای سریع و دقیق احکام دادگاههای ویژه تشکیل دهد و بازرسی کل کشور نیز باید پیگیری کند که دستگاهها به درستی وظایف خود را انجام دهند و در صورت اهمال و قصور باید به آنها تذکر و هشدار دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای ادامه داد: دولت و همچنین وزارتخانههای مختلف نیز بر اساس قانون وظایف مشخصی دارند که در گام اول باید بدانند وظیفهشان چیست و در گام دوم آنکه مردم اطمینان پیدا کنند هم دستگاههای اجرایی و هم دستگاههای نظارتی به وظایف خود درست عمل میکنند.
رییس قوهقضاییه گفت: ستاد مربوطه بر اساس ماده «ف» قانون مبارزه با قاچاق وظیفه سیاستگذاری و نظارت و اجرا و هماهنگی کارها را دارد که باید معلوم شود تا کنون چند جلسه برگزار کرده و آیا همه اعضا در جلسات شرکت کردهاند و اگر مسئولان مربوطه در جلسه شرکت نکردند گزارش کرده یا نه؟
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: مصوبات این ستاد برای همه دستگاهها لازمالاجراست و باید این مسئله نیز بررسی شود که آیا مصوبات به موقع ابلاغ شده و چه میزان توسط دستگاهها اجرایی شده و آیا ستاد و روند اجرای آنها نظارت داشته و مصوبات را پیگیری کرده است یا نه؟
به گفته رییس دستگاه قضا دولت طبق ماده ۵ قانون و تبصرههای آن وظایفی داشته و در ماده ۶ قانون نیز برای وزارت صمت وظایفی در نظر گرفته شده و در ماده ۷ نیز برای بانک مرکزی تکالیفی تعیین شده و رییس قوهقضاییه و دیگر بخشهای این قوه و سازمان تعزیرات نیز طبق ماده ۱۱ وظایفی را بر عهده دارند و در ماده ۱۷ نیز وزارت خارجه موظف به انجام برخی کارها است، اما وقتی مسئله را بررسی کردم مطمئن شدم همه این وظایف به درستی انجام نشده است.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به دیدار هفته گذشته خود از انبار مرکزی سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی توضیح داد که چهارشنبه قبل از آن گزارش تاسف باری درباره وضعیت اموال تملیکی دریافت کرده که با مطالعه آن احساس کرده واقعا قانون از هیچ جهت در این خصوص اجرا نشده است و بر اساس یک احساس تکلیف پیگیری موضوع را آغاز کرد.
شخصاً موضوع را پیگیری میکنم و رها نمیکنم
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه در شرایط خطیر همه ما وظیفه داریم که با بهترین روش جلوی قاچاق را بگیریم و یکی از وظایف مهم در این قضیه آن است که وضعیت کالاهای قاچاق در انبارهای سازمان اموال تملیکی تعیین تکلیف شود، تأکید کرد: قوهقضاییه بر حسب وظیفه ذاتی که دارد و در اجرای دستورات رهبر معظم انقلاب این موضوع را تا انتها و رسیدن به نتیجه به طور جدی دنبال میکند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: یکی از اشکالات این است که برخی مواقع موضوعی مطرح و بعد از برگزاری یک یا چند جلسه فراموش میشود، اما درباره این مسئله اگر هر کدام از دستگاهها هم آن را دنبال نکنند، شخصاً موضوع را پیگیری میکنم و رها نمیکنم.
رییس دستگاه قضا گفت: اموالی که در انبارهای سازمان اموال تملیکی قرار دارد یا اموال متروکه و یا قاچاق هستند که باید هرچه سریعتر توسط تعزیرات حکومتی یا دادگستریها تعیین تکلیف شوند. حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: غیر از مشکلاتی که در انجام وظیفه اصلی برای مبارزه با قاچاق داریم در فرآیندها هم خیلی مشکل وجود دارد.
جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست
رییس قوهقضاییه افزود: جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست، اما هم باید بررسی کنیم که چگونه بهتر میتوانیم از قاچاق جلوگیری کنیم و هم باید فرآیندها را اصلاح و تسهیل کنیم که تعیین تکلیف و تصمیمگیری درباره اموال مکشوفه طولانی نشود.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: باید شرایطی فراهم کنیم که اموال کشف و ضبط شده تا زمان صدور حکم قطعی به نفع خزانه دولت در وضعیت مناسب نگهداری شود و برای بعد از آن هم باید برنامهریزی کنیم و همچنین باید نحوه نگهداری اموال توقیف شده که قرار است به مردم برگردد نیز برنامه داشته باشیم تا به این اموال آسیب نرسد.
وضعیت انبارهای سازمان اموال تملیکی نامناسب است
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه همه ما در قبال حفظ و نگهداری اموال مردم و بیتالمال مسئول هستیم، وضعیت انبارهای سازمان اموال تملیکی را چه از نظر نگهداری کالا و چه از نظر ایمنی نامناسب توصیف کرد و لزوم اصلاح این شیوه انبارداری را متذکر شد. رییس دستگاه قضا گفت: من بر اساس وظیفه قانونی و شرعی و وجدانی خود این موضوع را در اولویت کاری قرار دادم تا آن را به سامان و نتیجه مورد قبول برسانیم.
در این جلسه رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گزارشی از وضعیت قاچاق با تمرکز بر وضعیت کالاهای قاچاق دپو شده در گمرکات و انبارهای سازمان اموال تملیکی ارائه کرد و مسئولان دیگر دستگاههای مربوطه نیز به ارائه دیدگاهها، دغدغهها و پیشنهاداتشان برای ساماندهی انبارهای سازمان اموال تملیکی و تعیین تکلیفی کالاهای موجود در این انبارها ارائه کردند.
در پایان این نشست رییس دستگاه قضا دستورات ویژهای برای ساماندهی وضعیت انبارهای اموال تملیکی و تسریع در تعیین تکلیف کالاهای آن و همچنین اجرای همه بندهای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز صادر کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به تشکیل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی در سال 1370 و تصویب قانون ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال 1392 اظهار کرد: با این شرایط چطور میتوان گفت سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی در هنگام تصویب این قانون هیچگونه آمادگی لازم برای پذیرش مسئولیت جمع آوری و فروش اموال تملیکی نداشته است؟
رییس قوهقضاییه افزود: در شرایطی که از یک سو سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی اعلام کرده سازمان تعزیرات برای 2 هزار پرونده و دادگستری برای 571 پرونده اموال تملیکی حکم صادر نکرده و از سوی دیگر تعزیرات حکومتی و دادگستری گفتهاند که این آمار را قبول ندارند، باید اشکال کار را پیدا کرد.
رییس عدلیه یکی از مشکلات عمده که در روال و فرآیند کارها وجود دارد را آمارهای غیردقیق عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال وقتی پرسیده میشود که چرا اطلاعات درج شده بر روی این کالای دپو شده با مشخصات واقعی آن کالا مطابقت ندارد، این پاسخ شنیده میشود که کاشف یا ضابط از همان ابتدا کالا را به این ترتیب و با این کدها به ما تحویل داده است و در مقابل کاشف هم اظهارات دیگری دارد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه ما قصد دفاع از عملکرد خود در قوهقضاییه را نداریم بلکه به دنبال رفع اشکالات موجود در روند اقدامات سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی هستیم، تاکید کرد: قطعا در شرایط موجود نیز بیش از میزان کنونی میتوان با قاچاق کالا مبارزه کرد.
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه مسئولان مربوطه نباید به صرف بازدید از انبارهای اموال تملیکی و گزارش دادن از وضعیتهای آنها اکتفا کنند، گفت: نتیجه این بازدیدها و گزارش دادنها باید اتفاقاتی نو باشد نباید به دنیال طح مساله و مشکل بود باید برای حل مشکل اقدام کرد.
رییس عدلیه افزود: بلافاصله بعد از بازدید روز جمعه ما از یکی از انبارهای سازمان اموال تملیکی در تهران، معاون اول رییس جمهور مسئول این حوزه در دولت شد و وزیر اقتصاد هم به میدان آمد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه قوهقضاییه در موضوع عدم تعیین تکلیف کالاهای دپو شده سازمان اموال تملیکی، بررسیها و پیگیریها برای رفع مشکلات موجود را از خود شروع کرده است، گفت: ما به این نکته اذعان داریم که به دلایل مختلف مثل کمبود نیرو و قاضی یا عملکرد غیردقیق ضابط، به بخشی از پروندههای این کالاها رسیدگی نشده و بازرسی کل کشور هم به تمامی وظایف سپرده شده در این زمینه عمل نکرده است.
رییس قوهقضاییه افزود: باید بررسی کرد که از چه طریقی آثار سوء میلیاردها تومان کالای قاچاقی که از کشور خارج یا به کشور وارد میشوند و به اشتغال و تولید داخلی ما لطمه میزنند را برطرف کنیم.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به نقص برخی قوانین مربوط به قاچاق کالا و ارز گفت: در قانون آمده که برخی کالاهای سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی حتما باید صادرات شوند و اجازه فروش آنها در داخل کشور داده نشده است؛ این نکته هم آمده که حتما از فرد صادرکننده کالا تضمین لازم از دو تا چهار برابر ارزش کالا گرفته شود. حال سوال اینجاست که اصلا امکان صادرات کالاهایی که در شرایط بد نگهداری شده و زیر باران زنگ زدهاند وجود دارد و آیا در چنین شرایطی کسی حاضر میشود تضمین دو تا چهار برابری بدهد و آن را صادر کند؟
رییس قوهقضاییه با اشاره به مشکلات مربوط به صادرات کالاهای قاچاق ضبط و کشف شده گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اگر معتقد است قانون در این زمینه دچار نقص است، باید یک بار هم که شده در صدد اصلاح آن بربیاید و اعلام کند که این قانون قابل اجرا نیست.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای همچنین از حاضران در جلسه خواست که هر کدام از آنها تا کنون از انبارهای گمرکات و سازمان اموال تملیکی بازدید نکردهاند حتما بروند و از نزدیک وضعیت این انبار را مشاهده و بررسی کنند.
رییس دستگاه قضا افزود: وضعیت این انبارها آنقدر نابسامان و بهم ریخته است که هیچ بهانهای مانند نبود ساختار و نداشتن بودجه و اعتبار توجیهپذیر نیست و اگر بخواهیم دلسوزانه کار کنیم با همین امکانات موجود بهتر میتوان آنها را اداره کرد.
رییس قوهقضاییه در ادامه به ارائه دستورات و پیشنهاداتی جهت ساماندهی انبارهای اموال تملیکی و تعیین تکلیف کالاهای آن پرداخت و در نخستین پیشنهاد از رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواست که در اجرای قانون مبارزه با قاچاق جلسات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق را به منظور پیگیری و تصمیمگیری درباره چند موضوع اولویتدار و فوری را تشکیل دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای یکی از این مسائل را تصمیمگیری درباره اموالی دانست که برای آنها حکم صادر شده و طبق قانون باید صادر شوند اما غیر قابل صادرات هستند. رییس دستگاه قضا موضوع دیگر را تصمیمگیری ستاد مربوطه درباره اموالی همچون ماشینهای لوکس دانست که قابل ترخیص یا فروش در داخل نیستند و امکان صادرات آنها نیز وجود ندارد.
رییس قوهقضاییه درباره امحای کالاهای قاچاق و ممنوعه و کالاهای فسادپذیر، گفت: کالاهایی که قاچاق و ممنوع هستند و یا فاسد شدهاند و یا آنکه قبل از ورود حتی فاسد بودهاند باید امحا شوند، اما باید بررسی شود که اینها در کجا، با چه شرایطی و با چه روش کمهزینهای باید امحا شوند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای به مشکلات کاشفان و ضابطان هم اشاره کرد و گفت که برخی مشکلات مربوط به حوزه اجراست و نیاز به اصلاح قانون هم ندارد و از ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق خواست که با رفع این مشکلات و ایرادات نحوه کار ضابطان و کاشفان را روشن و مشخص کنند. رییس دستگاه قضا یکی دیگر از موضوعات را طولانی شدن زمان تصمیمگیری درباره کالاها از سوی تعزیرات و دستگاه قضایی عنوان کرد و گفت: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق بررسی کند که اگر نیاز است شعبهای با قاضی سیار تعیین کنیم تا سریعتر درباره کالاهای دپو شده تصمیمگیری کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: اگر قانون اجازه دهد و منع قانونی نداشته باشیم این آمادگی وجود دارد که اگر اکنون یک حاکم شرع درباره تعیین تکلیف کالاها رای میدهد حداقل در مناطق حساس مانند انبارهای بندری دو یا سه حاکم شرع در انبارها مستقر کنیم.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: ما این آمادگی را هم داریم که برای تسریع در تعیین تکلیف پروندهها در حد توان بودجه و امکانات بیشتری اختصاص دهیم و از قضات، بازنشسته و همکاران خودمان در خارج از وقت اداری هم در این زمینه کمک بگیریم تا کارها بر زمین نماند.
رییس قوهقضاییه از نمایندگان قوهقضاییه در سازمان اموال تملیکی هم خواست که با کمک ستاد مبارزه با قاچاق کالا مشکلات حقوقی و قضایی را تحلیل و ارزیابی کنند و راهکارهای جلوگیری از تکرار آنها را ارائه دهند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای به موضوع انتقال کالاهای قاچاق نیز اشاره کرد و با نامناسب توصیف کردن نحوه انتقال این کالاها از مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق و همچنین نمایندگان قوه قضائیه در سازمان تملیکی خواست که راههای بهبود این روند را بررسی کنند.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: انتقال کالاها از انبارهای صاحب کالا یا گمرکات وضعیت خوبی ندارد و برخی کالاها و اقلام مفقود میشوند و برخی آسیب میبیند و برخی نیز به کالای دیگر تبدیل میشود که این شرایط غیرقابل قبول است و باید سامان یابد.
رییس قوهقضاییه، رییس سازمان بازرسی کل کشور را نیز مأمور کرد تا با بررسی دقیق وظایف قانونی همه دستگاهها، دستگاههایی که مرتکب ترک فعل شده و به وظایف خود به درستی عمل نکردهاند را شناسایی کند و از او خواست این کار را از قوهقضاییه آغاز کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: اگر دستگاهی در انجام وظایف خود کوتاهی یا قصور داشته باید به او اعلام و تذکر داده شده و توضیح خواسته شود و در صورت لزوم دستگاه خاطی به دولت و قوهقضاییه معرفی کنید و رونوشتی از آن را به من بدهید تا پیگیری کنم.
رییس دستگاه قضا به موضوع اختلافات آماری، مراجع قضایی و سازمان اموال تملیکی نیز اشاره کرد و از نمایندگان دستگاه قضا در این سازمان خواست که با علتیابی این مسئله و بررسی پروندهها اشکالات و اختلافات را برطرف کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای درباره کالاهای فسادپذیر هم به مسئولان سازمان اموال تملیکی تذکر داد: کالاهای سریعالفساد را بلافاصله طبق مجوزهای قانونی تعیین تکلیف کنند و درباره مواردی که بعداً مشخص میشوند تاریخ انقضاء دارند و در حال تخریب هستند موضوع را فوراً به نمایندگان قوهقضاییه و تعزیرات اطلاعات دهند تا درباره آنها تصمیمگیری شود. رییس دستگاه قضا نشان کرد: برخی کالاها و اجناس مثل خودروها یا موتورسیکلتها فاسدشدنی نیستند اما به مرور زمان به دلیل نگهداری طولانی مدت در فضای نامناسب آسیب میبینند که سازمان اموال تملیکی باید تا صدور حکم قطعی و تعیین تکلیف آنها شرایط مناسبی برای نگهداری این کالاها ایجاد کند. رییس قوهقضاییه تأکید کرد: سازمان اموال تملیکی تا زمان حل شدن مشکلات ساختاری و اعتباری میتواند با یک برنامهریزی درست به وضعیت کالاها نظم دهد.
فوریت راهاندازی سامانهها، بررسی و علتیابی دقیق چرایی دپوی کالاها
ذبیح الله خداییان، رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این جلسه با اشاره به هشدارهای متعدد این سازمان به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی درباره وضعیت انبارها از عدم توجه به تذکرات ارائه شده که موجب شکل گیری وضعیت نامطلوب این انبارها شد انتقاد کرد. وی در ادامه به ارائه برخی پیشنهادات برای اصلاح وضع موجود پرداخت که فوریت راه اندازی سامانه ها، بررسی و علت یابی دقیق چرایی دپوی کالاها و بلاتکلیفی آنها، ایجاد دادگاه ویژه و افزایش تعداد حاکمان شرع در انبارهای سازمان اموال تملیکی برای تسریع در تصمیم گیری از جمله آنها بود. علی القاصی مهر، دادستان تهران نیز در این نشست با ارائه گزارشی از نتایج بازدید و بررسی های میدانی تیمهای قضایی از انبارهای سازمان اموال تملیکی گفت: تیم قضایی ما در قالب ۴ تن از معاونین دادستانی و ۲۵ نفر از قضات که از روز شنبه گذشته پروندهها به آنها ارجاع شد و ۵۷۰ فقره پرونده که گفته شد مربوط به دستگاه قضایی است و مانده استخراج و بررسی کردیم که از این ۵۷۰ فقره پرونده تنها ۴۴۲ فقره پرونده شناسایی شد و از ۱۲۸ فقره باقیمانده سابقهای به دست نیامد که استدلالشان این بود که این پروندهها تعیین تکلیف شده است.
گفتنی است در این نشست علی مویدی، رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عمرانی، معاون قضایی دادستان کل کشور، مولاییجم سرپرست سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی،امیر ارشدی رییس سازمان گمرک کشور، معاون اقتصادی وزارت اطلاعات، سردار مقیمی رییس پلیس امنیت اقتصادی ناجا، نماینده سازمان اطلاعات سپاه، پوریانی و رسولی آذر از نمایندگان قوهقضاییه در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی به بیان نظرات و پیشنهادات خود پرداختند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: متأسفانه با وجود مبارزه جدی با قاچاق کالا و ارز در طول سالیان گذشته هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب خیلی فاصله داریم و سالیانه میلیاردها دلار قاچاق ارز و کالا صورت میگیرد.
رییس قوهقضاییه با بیان اینکه در سال ۹۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز تصویب و در سال ۹۴ اصلاح و به روزرسانی شد، اظهار کرد: در این قانون مسائل بسیار مهمی مورد توجه قرار گرفته و برای همه دستگاههای نظام به نحوی وظایفی پیشبینی شده است. رییس دستگاه قضا افزود: در این قانون سیاستگذاری و هدایت و هماهنگی و نظارت و پیشگیری ستادی تعریف شده است.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای همچنین از وزارتخانههای اطلاعات، کشور، امور خارجه، اقتصاد و دارایی و بهداشت و همچنین دستگاه قضایی و صدا و سیما به عنوان اعضای این ستاد یاد کرد که برای هر یک از آنها وظایف مشخصی در نظر گرفته شده است.
اگر مسئولی وظیفه خود را درست انجام نداد به او هشدار و تذکر دهید
رییس قوهقضاییه با طرح این سوال که هر یک از دستگاهها چقدر با وظایف قانونی خود آشنا هستند و آیا به وظایف خود به طور کامل عمل کردهاند گفت: اگر یک مسئول عوض شد چه کسی باید به او وظایفش را یادآوری کند که بداند حسب قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مکلف به انجام وظایفی است و چه کسی باید بر این مسئله نظارت کند که اگر مسئولی وظیفه خود را درست انجام نداد به او هشدار و تذکر دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای اضافه کرد: خود من وقتی در مسئولیت دستگاه قضا قرار گرفتم این قانون را به تناسب مورد مطالعه قرار دادهام، اما کسی به من نگفت که چه وظایفی دارم و آنها را به من یادآوری نکرد و اگر به طور موردی شرایطی پیش نمیآمد که موضوع اموال تملیکی را دنبال کنم شاید تا سالها حرکتی در این زمینه نمیشد.
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه کارهایی در زمینه مبارزه با قاچاق و ساماندهی اموال تملیکی انجام شده و قوهقضاییه حتی شعبات ویژهای برای رسیدگی سریع به مسئله قاچاق تشکیل داده، اما در عین حال خاطر نشان کرد که این کارها حتما ناقص بوده و کافی نبوده است.
بررسی عملکرد و ترک فعلهای دستگاهها
رییس عدلیه در ادامه ضمن قانون خوانی به بررسی عملکرد و ترک فعلهای دستگاههای مسوول در فرایند مبارزه با قاچاق کالا پرداخت و افزود: بر اساس قانون رییس قوهقضاییه موظف بوده کارگروهی برای اجرای سریع و دقیق احکام دادگاههای ویژه تشکیل دهد و بازرسی کل کشور نیز باید پیگیری کند که دستگاهها به درستی وظایف خود را انجام دهند و در صورت اهمال و قصور باید به آنها تذکر و هشدار دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای ادامه داد: دولت و همچنین وزارتخانههای مختلف نیز بر اساس قانون وظایف مشخصی دارند که در گام اول باید بدانند وظیفهشان چیست و در گام دوم آنکه مردم اطمینان پیدا کنند هم دستگاههای اجرایی و هم دستگاههای نظارتی به وظایف خود درست عمل میکنند.
رییس قوهقضاییه گفت: ستاد مربوطه بر اساس ماده «ف» قانون مبارزه با قاچاق وظیفه سیاستگذاری و نظارت و اجرا و هماهنگی کارها را دارد که باید معلوم شود تا کنون چند جلسه برگزار کرده و آیا همه اعضا در جلسات شرکت کردهاند و اگر مسئولان مربوطه در جلسه شرکت نکردند گزارش کرده یا نه؟
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: مصوبات این ستاد برای همه دستگاهها لازمالاجراست و باید این مسئله نیز بررسی شود که آیا مصوبات به موقع ابلاغ شده و چه میزان توسط دستگاهها اجرایی شده و آیا ستاد و روند اجرای آنها نظارت داشته و مصوبات را پیگیری کرده است یا نه؟
به گفته رییس دستگاه قضا دولت طبق ماده ۵ قانون و تبصرههای آن وظایفی داشته و در ماده ۶ قانون نیز برای وزارت صمت وظایفی در نظر گرفته شده و در ماده ۷ نیز برای بانک مرکزی تکالیفی تعیین شده و رییس قوهقضاییه و دیگر بخشهای این قوه و سازمان تعزیرات نیز طبق ماده ۱۱ وظایفی را بر عهده دارند و در ماده ۱۷ نیز وزارت خارجه موظف به انجام برخی کارها است، اما وقتی مسئله را بررسی کردم مطمئن شدم همه این وظایف به درستی انجام نشده است.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به دیدار هفته گذشته خود از انبار مرکزی سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی توضیح داد که چهارشنبه قبل از آن گزارش تاسف باری درباره وضعیت اموال تملیکی دریافت کرده که با مطالعه آن احساس کرده واقعا قانون از هیچ جهت در این خصوص اجرا نشده است و بر اساس یک احساس تکلیف پیگیری موضوع را آغاز کرد.
شخصاً موضوع را پیگیری میکنم و رها نمیکنم
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه در شرایط خطیر همه ما وظیفه داریم که با بهترین روش جلوی قاچاق را بگیریم و یکی از وظایف مهم در این قضیه آن است که وضعیت کالاهای قاچاق در انبارهای سازمان اموال تملیکی تعیین تکلیف شود، تأکید کرد: قوهقضاییه بر حسب وظیفه ذاتی که دارد و در اجرای دستورات رهبر معظم انقلاب این موضوع را تا انتها و رسیدن به نتیجه به طور جدی دنبال میکند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: یکی از اشکالات این است که برخی مواقع موضوعی مطرح و بعد از برگزاری یک یا چند جلسه فراموش میشود، اما درباره این مسئله اگر هر کدام از دستگاهها هم آن را دنبال نکنند، شخصاً موضوع را پیگیری میکنم و رها نمیکنم.
رییس دستگاه قضا گفت: اموالی که در انبارهای سازمان اموال تملیکی قرار دارد یا اموال متروکه و یا قاچاق هستند که باید هرچه سریعتر توسط تعزیرات حکومتی یا دادگستریها تعیین تکلیف شوند. حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: غیر از مشکلاتی که در انجام وظیفه اصلی برای مبارزه با قاچاق داریم در فرآیندها هم خیلی مشکل وجود دارد.
جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست
رییس قوهقضاییه افزود: جلوگیری از قاچاق کار راحتی نیست، اما هم باید بررسی کنیم که چگونه بهتر میتوانیم از قاچاق جلوگیری کنیم و هم باید فرآیندها را اصلاح و تسهیل کنیم که تعیین تکلیف و تصمیمگیری درباره اموال مکشوفه طولانی نشود.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: باید شرایطی فراهم کنیم که اموال کشف و ضبط شده تا زمان صدور حکم قطعی به نفع خزانه دولت در وضعیت مناسب نگهداری شود و برای بعد از آن هم باید برنامهریزی کنیم و همچنین باید نحوه نگهداری اموال توقیف شده که قرار است به مردم برگردد نیز برنامه داشته باشیم تا به این اموال آسیب نرسد.
وضعیت انبارهای سازمان اموال تملیکی نامناسب است
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه همه ما در قبال حفظ و نگهداری اموال مردم و بیتالمال مسئول هستیم، وضعیت انبارهای سازمان اموال تملیکی را چه از نظر نگهداری کالا و چه از نظر ایمنی نامناسب توصیف کرد و لزوم اصلاح این شیوه انبارداری را متذکر شد. رییس دستگاه قضا گفت: من بر اساس وظیفه قانونی و شرعی و وجدانی خود این موضوع را در اولویت کاری قرار دادم تا آن را به سامان و نتیجه مورد قبول برسانیم.
در این جلسه رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گزارشی از وضعیت قاچاق با تمرکز بر وضعیت کالاهای قاچاق دپو شده در گمرکات و انبارهای سازمان اموال تملیکی ارائه کرد و مسئولان دیگر دستگاههای مربوطه نیز به ارائه دیدگاهها، دغدغهها و پیشنهاداتشان برای ساماندهی انبارهای سازمان اموال تملیکی و تعیین تکلیفی کالاهای موجود در این انبارها ارائه کردند.
در پایان این نشست رییس دستگاه قضا دستورات ویژهای برای ساماندهی وضعیت انبارهای اموال تملیکی و تسریع در تعیین تکلیف کالاهای آن و همچنین اجرای همه بندهای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز صادر کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به تشکیل سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی در سال 1370 و تصویب قانون ستادمبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال 1392 اظهار کرد: با این شرایط چطور میتوان گفت سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی در هنگام تصویب این قانون هیچگونه آمادگی لازم برای پذیرش مسئولیت جمع آوری و فروش اموال تملیکی نداشته است؟
رییس قوهقضاییه افزود: در شرایطی که از یک سو سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی اعلام کرده سازمان تعزیرات برای 2 هزار پرونده و دادگستری برای 571 پرونده اموال تملیکی حکم صادر نکرده و از سوی دیگر تعزیرات حکومتی و دادگستری گفتهاند که این آمار را قبول ندارند، باید اشکال کار را پیدا کرد.
رییس عدلیه یکی از مشکلات عمده که در روال و فرآیند کارها وجود دارد را آمارهای غیردقیق عنوان کرد و گفت: به عنوان مثال وقتی پرسیده میشود که چرا اطلاعات درج شده بر روی این کالای دپو شده با مشخصات واقعی آن کالا مطابقت ندارد، این پاسخ شنیده میشود که کاشف یا ضابط از همان ابتدا کالا را به این ترتیب و با این کدها به ما تحویل داده است و در مقابل کاشف هم اظهارات دیگری دارد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه ما قصد دفاع از عملکرد خود در قوهقضاییه را نداریم بلکه به دنبال رفع اشکالات موجود در روند اقدامات سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی هستیم، تاکید کرد: قطعا در شرایط موجود نیز بیش از میزان کنونی میتوان با قاچاق کالا مبارزه کرد.
رییس دستگاه قضا با بیان اینکه مسئولان مربوطه نباید به صرف بازدید از انبارهای اموال تملیکی و گزارش دادن از وضعیتهای آنها اکتفا کنند، گفت: نتیجه این بازدیدها و گزارش دادنها باید اتفاقاتی نو باشد نباید به دنیال طح مساله و مشکل بود باید برای حل مشکل اقدام کرد.
رییس عدلیه افزود: بلافاصله بعد از بازدید روز جمعه ما از یکی از انبارهای سازمان اموال تملیکی در تهران، معاون اول رییس جمهور مسئول این حوزه در دولت شد و وزیر اقتصاد هم به میدان آمد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با بیان اینکه قوهقضاییه در موضوع عدم تعیین تکلیف کالاهای دپو شده سازمان اموال تملیکی، بررسیها و پیگیریها برای رفع مشکلات موجود را از خود شروع کرده است، گفت: ما به این نکته اذعان داریم که به دلایل مختلف مثل کمبود نیرو و قاضی یا عملکرد غیردقیق ضابط، به بخشی از پروندههای این کالاها رسیدگی نشده و بازرسی کل کشور هم به تمامی وظایف سپرده شده در این زمینه عمل نکرده است.
رییس قوهقضاییه افزود: باید بررسی کرد که از چه طریقی آثار سوء میلیاردها تومان کالای قاچاقی که از کشور خارج یا به کشور وارد میشوند و به اشتغال و تولید داخلی ما لطمه میزنند را برطرف کنیم.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای با اشاره به نقص برخی قوانین مربوط به قاچاق کالا و ارز گفت: در قانون آمده که برخی کالاهای سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی حتما باید صادرات شوند و اجازه فروش آنها در داخل کشور داده نشده است؛ این نکته هم آمده که حتما از فرد صادرکننده کالا تضمین لازم از دو تا چهار برابر ارزش کالا گرفته شود. حال سوال اینجاست که اصلا امکان صادرات کالاهایی که در شرایط بد نگهداری شده و زیر باران زنگ زدهاند وجود دارد و آیا در چنین شرایطی کسی حاضر میشود تضمین دو تا چهار برابری بدهد و آن را صادر کند؟
رییس قوهقضاییه با اشاره به مشکلات مربوط به صادرات کالاهای قاچاق ضبط و کشف شده گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اگر معتقد است قانون در این زمینه دچار نقص است، باید یک بار هم که شده در صدد اصلاح آن بربیاید و اعلام کند که این قانون قابل اجرا نیست.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای همچنین از حاضران در جلسه خواست که هر کدام از آنها تا کنون از انبارهای گمرکات و سازمان اموال تملیکی بازدید نکردهاند حتما بروند و از نزدیک وضعیت این انبار را مشاهده و بررسی کنند.
رییس دستگاه قضا افزود: وضعیت این انبارها آنقدر نابسامان و بهم ریخته است که هیچ بهانهای مانند نبود ساختار و نداشتن بودجه و اعتبار توجیهپذیر نیست و اگر بخواهیم دلسوزانه کار کنیم با همین امکانات موجود بهتر میتوان آنها را اداره کرد.
رییس قوهقضاییه در ادامه به ارائه دستورات و پیشنهاداتی جهت ساماندهی انبارهای اموال تملیکی و تعیین تکلیف کالاهای آن پرداخت و در نخستین پیشنهاد از رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خواست که در اجرای قانون مبارزه با قاچاق جلسات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق را به منظور پیگیری و تصمیمگیری درباره چند موضوع اولویتدار و فوری را تشکیل دهد.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای یکی از این مسائل را تصمیمگیری درباره اموالی دانست که برای آنها حکم صادر شده و طبق قانون باید صادر شوند اما غیر قابل صادرات هستند. رییس دستگاه قضا موضوع دیگر را تصمیمگیری ستاد مربوطه درباره اموالی همچون ماشینهای لوکس دانست که قابل ترخیص یا فروش در داخل نیستند و امکان صادرات آنها نیز وجود ندارد.
رییس قوهقضاییه درباره امحای کالاهای قاچاق و ممنوعه و کالاهای فسادپذیر، گفت: کالاهایی که قاچاق و ممنوع هستند و یا فاسد شدهاند و یا آنکه قبل از ورود حتی فاسد بودهاند باید امحا شوند، اما باید بررسی شود که اینها در کجا، با چه شرایطی و با چه روش کمهزینهای باید امحا شوند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای به مشکلات کاشفان و ضابطان هم اشاره کرد و گفت که برخی مشکلات مربوط به حوزه اجراست و نیاز به اصلاح قانون هم ندارد و از ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق خواست که با رفع این مشکلات و ایرادات نحوه کار ضابطان و کاشفان را روشن و مشخص کنند. رییس دستگاه قضا یکی دیگر از موضوعات را طولانی شدن زمان تصمیمگیری درباره کالاها از سوی تعزیرات و دستگاه قضایی عنوان کرد و گفت: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق بررسی کند که اگر نیاز است شعبهای با قاضی سیار تعیین کنیم تا سریعتر درباره کالاهای دپو شده تصمیمگیری کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: اگر قانون اجازه دهد و منع قانونی نداشته باشیم این آمادگی وجود دارد که اگر اکنون یک حاکم شرع درباره تعیین تکلیف کالاها رای میدهد حداقل در مناطق حساس مانند انبارهای بندری دو یا سه حاکم شرع در انبارها مستقر کنیم.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: ما این آمادگی را هم داریم که برای تسریع در تعیین تکلیف پروندهها در حد توان بودجه و امکانات بیشتری اختصاص دهیم و از قضات، بازنشسته و همکاران خودمان در خارج از وقت اداری هم در این زمینه کمک بگیریم تا کارها بر زمین نماند.
رییس قوهقضاییه از نمایندگان قوهقضاییه در سازمان اموال تملیکی هم خواست که با کمک ستاد مبارزه با قاچاق کالا مشکلات حقوقی و قضایی را تحلیل و ارزیابی کنند و راهکارهای جلوگیری از تکرار آنها را ارائه دهند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای به موضوع انتقال کالاهای قاچاق نیز اشاره کرد و با نامناسب توصیف کردن نحوه انتقال این کالاها از مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق و همچنین نمایندگان قوه قضائیه در سازمان تملیکی خواست که راههای بهبود این روند را بررسی کنند.
رییس دستگاه قضا ادامه داد: انتقال کالاها از انبارهای صاحب کالا یا گمرکات وضعیت خوبی ندارد و برخی کالاها و اقلام مفقود میشوند و برخی آسیب میبیند و برخی نیز به کالای دیگر تبدیل میشود که این شرایط غیرقابل قبول است و باید سامان یابد.
رییس قوهقضاییه، رییس سازمان بازرسی کل کشور را نیز مأمور کرد تا با بررسی دقیق وظایف قانونی همه دستگاهها، دستگاههایی که مرتکب ترک فعل شده و به وظایف خود به درستی عمل نکردهاند را شناسایی کند و از او خواست این کار را از قوهقضاییه آغاز کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای افزود: اگر دستگاهی در انجام وظایف خود کوتاهی یا قصور داشته باید به او اعلام و تذکر داده شده و توضیح خواسته شود و در صورت لزوم دستگاه خاطی به دولت و قوهقضاییه معرفی کنید و رونوشتی از آن را به من بدهید تا پیگیری کنم.
رییس دستگاه قضا به موضوع اختلافات آماری، مراجع قضایی و سازمان اموال تملیکی نیز اشاره کرد و از نمایندگان دستگاه قضا در این سازمان خواست که با علتیابی این مسئله و بررسی پروندهها اشکالات و اختلافات را برطرف کند.
حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای درباره کالاهای فسادپذیر هم به مسئولان سازمان اموال تملیکی تذکر داد: کالاهای سریعالفساد را بلافاصله طبق مجوزهای قانونی تعیین تکلیف کنند و درباره مواردی که بعداً مشخص میشوند تاریخ انقضاء دارند و در حال تخریب هستند موضوع را فوراً به نمایندگان قوهقضاییه و تعزیرات اطلاعات دهند تا درباره آنها تصمیمگیری شود. رییس دستگاه قضا نشان کرد: برخی کالاها و اجناس مثل خودروها یا موتورسیکلتها فاسدشدنی نیستند اما به مرور زمان به دلیل نگهداری طولانی مدت در فضای نامناسب آسیب میبینند که سازمان اموال تملیکی باید تا صدور حکم قطعی و تعیین تکلیف آنها شرایط مناسبی برای نگهداری این کالاها ایجاد کند. رییس قوهقضاییه تأکید کرد: سازمان اموال تملیکی تا زمان حل شدن مشکلات ساختاری و اعتباری میتواند با یک برنامهریزی درست به وضعیت کالاها نظم دهد.
فوریت راهاندازی سامانهها، بررسی و علتیابی دقیق چرایی دپوی کالاها
ذبیح الله خداییان، رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این جلسه با اشاره به هشدارهای متعدد این سازمان به سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی درباره وضعیت انبارها از عدم توجه به تذکرات ارائه شده که موجب شکل گیری وضعیت نامطلوب این انبارها شد انتقاد کرد. وی در ادامه به ارائه برخی پیشنهادات برای اصلاح وضع موجود پرداخت که فوریت راه اندازی سامانه ها، بررسی و علت یابی دقیق چرایی دپوی کالاها و بلاتکلیفی آنها، ایجاد دادگاه ویژه و افزایش تعداد حاکمان شرع در انبارهای سازمان اموال تملیکی برای تسریع در تصمیم گیری از جمله آنها بود. علی القاصی مهر، دادستان تهران نیز در این نشست با ارائه گزارشی از نتایج بازدید و بررسی های میدانی تیمهای قضایی از انبارهای سازمان اموال تملیکی گفت: تیم قضایی ما در قالب ۴ تن از معاونین دادستانی و ۲۵ نفر از قضات که از روز شنبه گذشته پروندهها به آنها ارجاع شد و ۵۷۰ فقره پرونده که گفته شد مربوط به دستگاه قضایی است و مانده استخراج و بررسی کردیم که از این ۵۷۰ فقره پرونده تنها ۴۴۲ فقره پرونده شناسایی شد و از ۱۲۸ فقره باقیمانده سابقهای به دست نیامد که استدلالشان این بود که این پروندهها تعیین تکلیف شده است.
گفتنی است در این نشست علی مویدی، رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عمرانی، معاون قضایی دادستان کل کشور، مولاییجم سرپرست سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی،امیر ارشدی رییس سازمان گمرک کشور، معاون اقتصادی وزارت اطلاعات، سردار مقیمی رییس پلیس امنیت اقتصادی ناجا، نماینده سازمان اطلاعات سپاه، پوریانی و رسولی آذر از نمایندگان قوهقضاییه در سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی به بیان نظرات و پیشنهادات خود پرداختند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

آمادگی برای توافق خوب با لغو همه تحریمها
وزیر امور خارجه کشورمان در حالی اعلام کرده ایران در میز مذاکرات وین آماده نیل به توافق خوب است که تصریح داشته است توافق خوب مستلزم لغو موثر و قابل راستی آزمایی تحریم ها و بازگشت کامل طرف های مقابل به تعهدات است.
تا کنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است. یکی از زمینههای اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریمهایی است که دولت «دونالد ترامپ» بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. مضاف بر این، دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمیتواند درباره عدم خروج دوباره دولتهای بعدی آمریکا از برجام بدهد. در این شرایط تهران حاضر به برگزاری دور هفتم مذاکرات شده و پیش از آغاز مذاکرات که قرار است هشتم آذرماه برگزار شود، خط مشی این مذاکرات را تعیین کرده است. در همین رابطه، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سفر علی باقری معاون وزیر خارجه به چند کشور اروپایی طی پیامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: این روزها دکتر باقری گفتگوهای موفقی را در اروپا دنبال میکند. وی تصریح کرد: ما در میز مذاکرات وین آماده نیل به توافق خوب هستیم. بازگشت همه طرفها به تعهدات یک اصل مهم و راهگشا است.
در وین مذاکرات هستهای نداریم
به گزارش فارس، علی باقری در سفر به چند کشور اروپایی به فرانسه و آلمان و در سومین مقصد به انگلیس رفت. معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم در گفتوگویی در پاریس با بیان اینکه ما مذاکرات هستهای نداریم، درباره مذاکرات هشتم آذر در وین گفت: موضوع اصلی پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و تحریمهای غیرقانونی این کشور است. باقری همچنین در گفتوگو با یک رسانه انگلیسی هرگونه مذاکره بر سر قابلیتهای دفاعی یا مسائل امنیتی ایران را صراحتا رد کرد. وی در گفتوگو با روزنامه گاردین تأکید کرد: برجام، دارای چارچوب روشنی است و سایر مسائل(غیر از مسائل هستهای) به آن مربوط نیستند. ما بر سر قابلیتهای دفاعی یا امنیتمان مذاکره نخواهیم کرد. معاون وزیر خارجه ایران در این گفتوگو همچنین تأکید کرد که ایران خواستار تعهدی مبنی بر این است که آمریکا بار دیگر از توافق هستهای خارج نخواهد شد. گاردین از قول باقری نوشت: در دورهای قبلی مذاکرات وین بر سر روشهای راستیآزمایی تحریمهای آمریکا و آثار عملی این رفع تحریمها بر تجارت با ایران توافقی حاصل نشده است. وی گفت: ما به راستیآزمایی نیاز داریم و این موضوع، یکی از مسائلی است که هنوز نهایینشده باقی مانده است. فقط کافی نیست که خودکار روی توافق به گردش درآید. روزنامه گاردین نوشت: مذاکرهکننده ارشد ایران احتمال در نظر گرفتن یک گروه مستقل برای راستیآزمایی رفع تحریمها را منتفی ندانسته است. باقری همچنین گفت که امیدوار است بدهی ۴۰۰میلیون پوندی(۵۳۵ میلیون دلاری) بریتانیا به ایران درخصوص یک قرارداد نظامی مربوط به چند دهه قبل، «به زودی» پرداخت شود و دو کشور در تلاش هستند تا مسئله چگونگی پرداخت آن را بررسی کنند.
دیگر مقام ایرانی نیز به خبرگزاری «رویترز» گفته، پیشرفت در مذاکرات پیشرو در وین بهمعنای رفع تمام تحریمهای ظالمانه است. خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام ایرانی که اشارهای به نام او نشده نوشت: تأسیسات هستهای ما فعال و در حال کار کردن هستند. ما میتوانیم با توافق یا یا بدون آن زندگی کنیم. توپ در زمین آنها است. وی که نمیخواست به نامش اشاره شود در ادامه گفت: پیشرفت به معنی رفع تمام این تحریمهای ظالمانه است. ایران هرگز این توافق را ترک نکرده بلکه آمریکا این کار را انجام داده است.
لزوم لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران
در همین حال «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه هم تأکید کرد: واشنگتن باید به طور مؤثر قصد خود را برای بازنگری در سیاست تحریمی خود علیه تهران به منظور احیای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) در مورد برنامه هستهای نشان دهد. وی با تأکید بر لزوم لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: حداکثر تلاش باید به منظور تضمین احیای «تنظیمات کارخانهای» برجام صورت گیرد. نیاز به اراده سیاسی است. مهم است که ایالات متحده ثابت کند و در عمل نشان دهد که سیاست تحریمهایی که در سالهای اخیر اعمال شده است، در حال بازنگری است و به ایران فرصت داده شود که از مزایای اقتصادی که در بسته توافقاتی که در قلب برجام قرار دارد، بهرهمند شود.
غوغاسالاری محور عبری-عربی-غربی علیه ایران
هرچه به زمان دور هفتم نشست وین نزدیک میشویم، هجمه آمریکاییها در همراهی صهیونیستها و اروپاییها علیه کشورمان شدت بیشتری میگیرد. در همین رابطه، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه سابق آمریکا از دولت فعلی این کشور خواسته از ادغام ایران در جامعه جهانی جلوگیری کند. وی در ادامه مدعی شد: کاری که این دولت در قبال ایران انجام میدهد واقعا خطرناک است. اگر دولت بایدن به توافق مذکور برگردد منابع و پول را در اختیار حکومتی قرار میدهد که اهدافش را به روشنی بیان کرده است. پمپئو در ادامه ادعاهای اثباتنشده خود تصریح کرد: ما نباید به این روش با ایران تعامل کنیم. نباید آنها را تأمین مالی کنیم و از آنها حمایت کنیم و دنبال این باشیم که این آدمها را در فضای جهانی ادغام کنیم. همچنین «نیکی هیلی» سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل طی پیامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، نوشت: ایران دیگر هراسی از آمریکا ندارد. هیلی در واکنش به گزارش یک رسانه آمریکایی مبنی بر اینکه نیروهای انصارالله یمن بعد از حمله به ساختمان سفارت آمریکا در صنعا شماری از کارکنان این مرکز را دستگیر کردهاند، ادعا کرد: به لطف جو بایدن، ایران دیگر هراسی از آمریکا ندارد. در حالی که آنها به نیروهای آمریکا در سوریه حمله میکنند و یا کارکنانمان در یمن را گروگان میگیرند ما کنار ایستادهایم. آمریکا بهتر از این است.
«هایکو ماس» وزارت خارجه آلمان هم در ادامه سناریوچینی برای مذاکرات آتی وین، مدعی شده که مذاکرات برجام در وین بایستی از نقطهای که در دور ششم مذاکرات به پایان رسیده بودند آغاز شود. مواضع طلبکارانه اروپاییها درباره مذاکرات برجام در شرایطی مطرح میشود که سه کشور اروپایی در عمل به تعهداتشان ذیل برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق ناکام ماندهاند. «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز که این روزها بشدت از روند احیای مذاکرات وین، احساس خطر کرده، پنجشنبه گذشته در نشستی به گزافهگویی علیه ایران پرداخت و گفت وحشتی که از تهران شروع میشود به دنبال نابودی اسرائیل، تسلط بر جهان و راندن آن به ورطه تاریک است. رییسجمهور کلمبیا هم در جریان سفر به فلسطین اشغالی در سخنانی منطبق بر سیاست تلآویو علیه تهران، با مطرح کردن اتهاماتی علیه ایران گفت که اجازه غنیسازی بیشتر به ایران را نمیدهند!
در وین مذاکرات هستهای نداریم
به گزارش فارس، علی باقری در سفر به چند کشور اروپایی به فرانسه و آلمان و در سومین مقصد به انگلیس رفت. معاون سیاسی وزیر امور خارجه هم در گفتوگویی در پاریس با بیان اینکه ما مذاکرات هستهای نداریم، درباره مذاکرات هشتم آذر در وین گفت: موضوع اصلی پیامدهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و تحریمهای غیرقانونی این کشور است. باقری همچنین در گفتوگو با یک رسانه انگلیسی هرگونه مذاکره بر سر قابلیتهای دفاعی یا مسائل امنیتی ایران را صراحتا رد کرد. وی در گفتوگو با روزنامه گاردین تأکید کرد: برجام، دارای چارچوب روشنی است و سایر مسائل(غیر از مسائل هستهای) به آن مربوط نیستند. ما بر سر قابلیتهای دفاعی یا امنیتمان مذاکره نخواهیم کرد. معاون وزیر خارجه ایران در این گفتوگو همچنین تأکید کرد که ایران خواستار تعهدی مبنی بر این است که آمریکا بار دیگر از توافق هستهای خارج نخواهد شد. گاردین از قول باقری نوشت: در دورهای قبلی مذاکرات وین بر سر روشهای راستیآزمایی تحریمهای آمریکا و آثار عملی این رفع تحریمها بر تجارت با ایران توافقی حاصل نشده است. وی گفت: ما به راستیآزمایی نیاز داریم و این موضوع، یکی از مسائلی است که هنوز نهایینشده باقی مانده است. فقط کافی نیست که خودکار روی توافق به گردش درآید. روزنامه گاردین نوشت: مذاکرهکننده ارشد ایران احتمال در نظر گرفتن یک گروه مستقل برای راستیآزمایی رفع تحریمها را منتفی ندانسته است. باقری همچنین گفت که امیدوار است بدهی ۴۰۰میلیون پوندی(۵۳۵ میلیون دلاری) بریتانیا به ایران درخصوص یک قرارداد نظامی مربوط به چند دهه قبل، «به زودی» پرداخت شود و دو کشور در تلاش هستند تا مسئله چگونگی پرداخت آن را بررسی کنند.
دیگر مقام ایرانی نیز به خبرگزاری «رویترز» گفته، پیشرفت در مذاکرات پیشرو در وین بهمعنای رفع تمام تحریمهای ظالمانه است. خبرگزاری رویترز به نقل از این مقام ایرانی که اشارهای به نام او نشده نوشت: تأسیسات هستهای ما فعال و در حال کار کردن هستند. ما میتوانیم با توافق یا یا بدون آن زندگی کنیم. توپ در زمین آنها است. وی که نمیخواست به نامش اشاره شود در ادامه گفت: پیشرفت به معنی رفع تمام این تحریمهای ظالمانه است. ایران هرگز این توافق را ترک نکرده بلکه آمریکا این کار را انجام داده است.
لزوم لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران
در همین حال «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه هم تأکید کرد: واشنگتن باید به طور مؤثر قصد خود را برای بازنگری در سیاست تحریمی خود علیه تهران به منظور احیای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) در مورد برنامه هستهای نشان دهد. وی با تأکید بر لزوم لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: حداکثر تلاش باید به منظور تضمین احیای «تنظیمات کارخانهای» برجام صورت گیرد. نیاز به اراده سیاسی است. مهم است که ایالات متحده ثابت کند و در عمل نشان دهد که سیاست تحریمهایی که در سالهای اخیر اعمال شده است، در حال بازنگری است و به ایران فرصت داده شود که از مزایای اقتصادی که در بسته توافقاتی که در قلب برجام قرار دارد، بهرهمند شود.
غوغاسالاری محور عبری-عربی-غربی علیه ایران
هرچه به زمان دور هفتم نشست وین نزدیک میشویم، هجمه آمریکاییها در همراهی صهیونیستها و اروپاییها علیه کشورمان شدت بیشتری میگیرد. در همین رابطه، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه سابق آمریکا از دولت فعلی این کشور خواسته از ادغام ایران در جامعه جهانی جلوگیری کند. وی در ادامه مدعی شد: کاری که این دولت در قبال ایران انجام میدهد واقعا خطرناک است. اگر دولت بایدن به توافق مذکور برگردد منابع و پول را در اختیار حکومتی قرار میدهد که اهدافش را به روشنی بیان کرده است. پمپئو در ادامه ادعاهای اثباتنشده خود تصریح کرد: ما نباید به این روش با ایران تعامل کنیم. نباید آنها را تأمین مالی کنیم و از آنها حمایت کنیم و دنبال این باشیم که این آدمها را در فضای جهانی ادغام کنیم. همچنین «نیکی هیلی» سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل طی پیامی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی، نوشت: ایران دیگر هراسی از آمریکا ندارد. هیلی در واکنش به گزارش یک رسانه آمریکایی مبنی بر اینکه نیروهای انصارالله یمن بعد از حمله به ساختمان سفارت آمریکا در صنعا شماری از کارکنان این مرکز را دستگیر کردهاند، ادعا کرد: به لطف جو بایدن، ایران دیگر هراسی از آمریکا ندارد. در حالی که آنها به نیروهای آمریکا در سوریه حمله میکنند و یا کارکنانمان در یمن را گروگان میگیرند ما کنار ایستادهایم. آمریکا بهتر از این است.
«هایکو ماس» وزارت خارجه آلمان هم در ادامه سناریوچینی برای مذاکرات آتی وین، مدعی شده که مذاکرات برجام در وین بایستی از نقطهای که در دور ششم مذاکرات به پایان رسیده بودند آغاز شود. مواضع طلبکارانه اروپاییها درباره مذاکرات برجام در شرایطی مطرح میشود که سه کشور اروپایی در عمل به تعهداتشان ذیل برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق ناکام ماندهاند. «نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز که این روزها بشدت از روند احیای مذاکرات وین، احساس خطر کرده، پنجشنبه گذشته در نشستی به گزافهگویی علیه ایران پرداخت و گفت وحشتی که از تهران شروع میشود به دنبال نابودی اسرائیل، تسلط بر جهان و راندن آن به ورطه تاریک است. رییسجمهور کلمبیا هم در جریان سفر به فلسطین اشغالی در سخنانی منطبق بر سیاست تلآویو علیه تهران، با مطرح کردن اتهاماتی علیه ایران گفت که اجازه غنیسازی بیشتر به ایران را نمیدهند!

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

برندگان و بازندگان قیمت گذاری دستوری خودرو
سه شنبه هفته گذشته دو خودروساز بزرگ کشور بنا به تصویب شورای هماهنگی سران قوا در ۲۸ مهر ماه و تصمیم وزارت صمت به عنوان متولی جدید قیمتگذاری خودرو، اقدام به افزایش قیمت برخی از محصولات خود کردند. در ادامه نیز مدیران عامل این دو شرکت خبر از فک رهن خودروهای فروخته شده دادند و تاکید کردند که با توجه به اصلاح قیمت، عرضه خودرو افزایش خواهد یافت و مردم منتظر تغییرات باشند. با این حال پنج شنبه شب، افزایش قیمت خودرو به دستور وزیر صنعت و طبق دستورالعمل رییسجمهور مبنی بر عدم افزایش قیمت کالاها منتفی شد.
پس از اتمام دوره 6 ماهه از آخرین قیمتگذاری شورای رقابت برای محصولات خودروسازان، طی چند روز اخیر قیمت جدید محصولات ایرانخودرو و سایپا مشمول افزایش قیمت و براین اساس قیمتهای جدید برای نیمه دوم سال جاری اعلام شد.
هرچند که شورای رقابت چندان رضایتی از این تصمیم وزارت صمت مبنی بر ارائه مجوز افزایش قیمت به خودروسازان نداشت، اما اعلام شده است دستور لغو افزایش قیمت خودروهای داخلی توسط رئیس جمهور صادر شده و وزارت صمت به خودروسازان ابلاغ کرده که قیمت محصولات مشمول افزایش قیمت نشود و به حالت قبل بازگردند. بر این اساس طرح فروش فوری محصولات ایران خودرو نیز که از روز چهارشنبه آغاز شده بود به قیمتهای قبلی برگشت.
البته شورای رقابت طی چند روز اخیر بیانههایی مبنی بر اینکه بازار همچنان انحصاری است و قیمتگذاری بایستی توسط این شورا صورت گیرد، صادر کرده است. وزارت صمت هم در شرایطی به دستور رئیس جمهوری خواستار لغو اعمال افزایش قیمت محصولات خودروسازان شده است که چهارشنبه شب، سهیل معمارباشی، مدیرکل صنایع حملونقل وزارت صمت عدم هماهنگی با شورای رقابت را کوتاهی خود خواند و در رابطه با واکنش وزارت صمت به این اظهارات شورای رقابت، اظهار کرد: هماهنگیها و مجوزهای لازم در زمینه افزایش قیمت خودروها اخذ شده، اما این عدم هماهنگی با شورای رقابت به نوعی تقصیر بنده بوده است و باید هماهنگی با شورای رقابت نیز انجام میشد.
اغلب کارشناسان، قیمت گذاری دستوری را عاملی برای زیان دهی و وضعیت نابسامان صنعت خودرو عنوان می کنند و معتقدند تنها برنده قیمت گذاری دستوری خودرو، افراد معدودی هستند که موفق به برنده شدن در قرعه کشی خودروسازان می شوند. گزارش ها نشان می دهد در قرعهکشی های قبلی از هر ۱۱۵ مشتری ایران خودرو و هر ۱۲۱ نفر مشتری سایپا، یک نفر شانس برنده شدن در قرعه کشی را داشت. از سوی دیگر نتیجه قیمت گذاری دستوری در شورای رقابت، توزیع رانت ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی حاصل از شکاف قیمت درب کارخانه با بازار بود.
گزارش ها حاکی از این است که در نتیجه
قیمت گذاری دستوری و همچنین برخی مشکلات دیگر، دو خودروساز بزرگ کشور ۸۵ هزار میلیارد تومان زیان انباشته پیدا کردند.
در این رابطه آرش محبی نژاد، دبیر انجمن قطعه سازان گفت: قیمت گذاری دستوری که در دولت قبلی در بخش خودرو انجام میشد، زیانهای هنگفتی به مردم، خودروسازان، قطعه سازان و سهامداران شرکتهای خودروساز و قطعه ساز و حتی دولت وارد کرده و این زیان وارده سبب شده در تمام مراحل تولید قطعه تا خودرو و سپس فروش آن شاهد وارد آمدن ضرر و زیان به همه گروههای ذینفع باشیم. محبی نژاد با بیان اینکه مشتریان اصلی خرید خودرو مردم هستند که میبایست ۲۰ تا ۳۰ درصد بالاتر از قیمت درب کارخانه خودرو تحویل بگیرند، تصریح کرد: دسته دیگر از متضرران قیمت گذاری دستوری خودرو قطعه سازان هستند.
محبی نژاد دسته دیگر از متضرران از قیمت گذاری دستوری خودرو را سهامداران شرکتهای خودروساز و قطعه ساز دانست و تصریح کرد: با لغو قیمتگذاری دستوری، هم سهام
قطعه سازان می توانستند رشد کنند و هم به اشتغال کمک می شد؛ چرا که با وجود نقدینگی چهار هزار هزار میلیارد تومانی که به تورم دامن میزد، با افزایش رشد بورس، این نقدینگی به بازار سرمایه میآمد که نه تنها تورم زا نیست بلکه اشتغال زا نیز است.
وی با بیان اینکه زمانی اصلاح قیمت خودرو موفق میشود و شاهد آرامش در بازار خودرو خواهیم بود که افزایش تولید خودرو نیز همزمان شروع شود به مهر گفت: قطعه سازان آمادگی افزایش تولید را دارند اما باید خودروساز هم این آمادگی را پیدا کند. البته ظرفیت تولید ما از تولید تیراژ فعلی بیشتر است ولی بستگی به پرداخت مطالبات معوقه قطعه سازان دارد.
محبینژاد افزود: باید ظرف دو تا سه هفته آینده پرداخت معوقه قطعه سازان صورت گیرد و ظرف یک ماه این مطالبات تسویه شود. این زنجیره مدیریتی بخش خودرو باید از سوی حاکمیت مورد توجه قرار گیرد.
کارشناسان بر این باورند که وقتی تولید خودرو زیاد شود، در مدت زمان کوتاهی عرضه و تقاضا برابر شده و به تدریج قرعه کشی حذف میشود. البته شرط آنها برای موفقیت این راهکار افزایش نظارت بر عرضه خودروسازان نیز هست.
پیش از این یک مقام مسئول در وزارت صمت دلیل کاهش عرضه خودروسازان را عدم افزایش قیمت ها و زیان دهی این صنعت عنوان کرده بود. هر چند وزیر صنعت پیش از این خودروسازان را ملزم به عرضه یک میلیون و 200 هزار خودرو در سال کرده بود، اما گزارش ها از عقب ماندگی حدود 25 درصدی آنها از برنامه سیاستگذار حکایت دارد. همچنین هفته گذشته وزیر صنعت از افزایش روزانه ۷۰۰ دستگاه به تولید خودرو خبر داده و گفته بود عرضه خودروهای کف پارکینگ تا ۲ ماه آینده به اتمام می رسد. در این شرایط باید دید تا پس از منتفی شدن افزایش قیمت خودرو چه راهکارهایی جایگزین حمایت از تولیدات خودروسازان می شود.
هرچند که شورای رقابت چندان رضایتی از این تصمیم وزارت صمت مبنی بر ارائه مجوز افزایش قیمت به خودروسازان نداشت، اما اعلام شده است دستور لغو افزایش قیمت خودروهای داخلی توسط رئیس جمهور صادر شده و وزارت صمت به خودروسازان ابلاغ کرده که قیمت محصولات مشمول افزایش قیمت نشود و به حالت قبل بازگردند. بر این اساس طرح فروش فوری محصولات ایران خودرو نیز که از روز چهارشنبه آغاز شده بود به قیمتهای قبلی برگشت.
البته شورای رقابت طی چند روز اخیر بیانههایی مبنی بر اینکه بازار همچنان انحصاری است و قیمتگذاری بایستی توسط این شورا صورت گیرد، صادر کرده است. وزارت صمت هم در شرایطی به دستور رئیس جمهوری خواستار لغو اعمال افزایش قیمت محصولات خودروسازان شده است که چهارشنبه شب، سهیل معمارباشی، مدیرکل صنایع حملونقل وزارت صمت عدم هماهنگی با شورای رقابت را کوتاهی خود خواند و در رابطه با واکنش وزارت صمت به این اظهارات شورای رقابت، اظهار کرد: هماهنگیها و مجوزهای لازم در زمینه افزایش قیمت خودروها اخذ شده، اما این عدم هماهنگی با شورای رقابت به نوعی تقصیر بنده بوده است و باید هماهنگی با شورای رقابت نیز انجام میشد.
اغلب کارشناسان، قیمت گذاری دستوری را عاملی برای زیان دهی و وضعیت نابسامان صنعت خودرو عنوان می کنند و معتقدند تنها برنده قیمت گذاری دستوری خودرو، افراد معدودی هستند که موفق به برنده شدن در قرعه کشی خودروسازان می شوند. گزارش ها نشان می دهد در قرعهکشی های قبلی از هر ۱۱۵ مشتری ایران خودرو و هر ۱۲۱ نفر مشتری سایپا، یک نفر شانس برنده شدن در قرعه کشی را داشت. از سوی دیگر نتیجه قیمت گذاری دستوری در شورای رقابت، توزیع رانت ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی حاصل از شکاف قیمت درب کارخانه با بازار بود.
گزارش ها حاکی از این است که در نتیجه
قیمت گذاری دستوری و همچنین برخی مشکلات دیگر، دو خودروساز بزرگ کشور ۸۵ هزار میلیارد تومان زیان انباشته پیدا کردند.
در این رابطه آرش محبی نژاد، دبیر انجمن قطعه سازان گفت: قیمت گذاری دستوری که در دولت قبلی در بخش خودرو انجام میشد، زیانهای هنگفتی به مردم، خودروسازان، قطعه سازان و سهامداران شرکتهای خودروساز و قطعه ساز و حتی دولت وارد کرده و این زیان وارده سبب شده در تمام مراحل تولید قطعه تا خودرو و سپس فروش آن شاهد وارد آمدن ضرر و زیان به همه گروههای ذینفع باشیم. محبی نژاد با بیان اینکه مشتریان اصلی خرید خودرو مردم هستند که میبایست ۲۰ تا ۳۰ درصد بالاتر از قیمت درب کارخانه خودرو تحویل بگیرند، تصریح کرد: دسته دیگر از متضرران قیمت گذاری دستوری خودرو قطعه سازان هستند.
محبی نژاد دسته دیگر از متضرران از قیمت گذاری دستوری خودرو را سهامداران شرکتهای خودروساز و قطعه ساز دانست و تصریح کرد: با لغو قیمتگذاری دستوری، هم سهام
قطعه سازان می توانستند رشد کنند و هم به اشتغال کمک می شد؛ چرا که با وجود نقدینگی چهار هزار هزار میلیارد تومانی که به تورم دامن میزد، با افزایش رشد بورس، این نقدینگی به بازار سرمایه میآمد که نه تنها تورم زا نیست بلکه اشتغال زا نیز است.
وی با بیان اینکه زمانی اصلاح قیمت خودرو موفق میشود و شاهد آرامش در بازار خودرو خواهیم بود که افزایش تولید خودرو نیز همزمان شروع شود به مهر گفت: قطعه سازان آمادگی افزایش تولید را دارند اما باید خودروساز هم این آمادگی را پیدا کند. البته ظرفیت تولید ما از تولید تیراژ فعلی بیشتر است ولی بستگی به پرداخت مطالبات معوقه قطعه سازان دارد.
محبینژاد افزود: باید ظرف دو تا سه هفته آینده پرداخت معوقه قطعه سازان صورت گیرد و ظرف یک ماه این مطالبات تسویه شود. این زنجیره مدیریتی بخش خودرو باید از سوی حاکمیت مورد توجه قرار گیرد.
کارشناسان بر این باورند که وقتی تولید خودرو زیاد شود، در مدت زمان کوتاهی عرضه و تقاضا برابر شده و به تدریج قرعه کشی حذف میشود. البته شرط آنها برای موفقیت این راهکار افزایش نظارت بر عرضه خودروسازان نیز هست.
پیش از این یک مقام مسئول در وزارت صمت دلیل کاهش عرضه خودروسازان را عدم افزایش قیمت ها و زیان دهی این صنعت عنوان کرده بود. هر چند وزیر صنعت پیش از این خودروسازان را ملزم به عرضه یک میلیون و 200 هزار خودرو در سال کرده بود، اما گزارش ها از عقب ماندگی حدود 25 درصدی آنها از برنامه سیاستگذار حکایت دارد. همچنین هفته گذشته وزیر صنعت از افزایش روزانه ۷۰۰ دستگاه به تولید خودرو خبر داده و گفته بود عرضه خودروهای کف پارکینگ تا ۲ ماه آینده به اتمام می رسد. در این شرایط باید دید تا پس از منتفی شدن افزایش قیمت خودرو چه راهکارهایی جایگزین حمایت از تولیدات خودروسازان می شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

مقاومت در اوج قدرت قرار دارد
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در سخنانی به مناسبت روز شهید با اعلام اینکه حزب الله بزرگترین حزب سیاسی لبنان است، گفت: سعودیها از سال ۲۰۰۶ وارد جنگ علیه مقاومت شده اند.
به گزارش المنار، سخنرانی سید حس نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان به مناسبت روز شهید انجام شد. دبیرکل حزب الله لبنان در ابتدای این سخنرانی تصریح کرد: امروز، روزی متعلق به تمامی شهدا و تمامی خانوادههای شهداست. حزب الله لبنان این روز بزرگ و مبارک در تاریخ مقاومت لبنان را به عنوان روز شهید تعیین کرد تا روزی متعلق به همه شهدا باشد. نصر الله ادامه داد: یکی از مهمترین دستاوردهای شهدا این بود که آنها از وقوع جنگ داخلی جلوگیری کردند. این همان کاری است که ما امروز انجام دادیم و از وقوع جنگ داخلی ممانعت به عمل آوردیم. یکی دیگر از مهمترین دستاوردهای شهدا ممانعت از بسط هیمنه ایالات متحده آمریکا علیه لبنان است. وی همچنین اظهار داشت: هرچند که پس از عملیات استشهادی شهید «احمد قُصیر» روز شهید نامگذاری شد اما همانطور که گفتم این روز متعلق به تمامی شهدا است. امیدواریم که عملیاتی بزرگتر از آنچه که شهید قصیر انجام داد، اتفاق بیفتد. نصرالله در بخش دیگری از سخنانش گفت: امروز ما به خوبی مشاهده میکنیم که اسرائیل نگران است. اقدامات اسرائیل به خوبی این مسأله را نشان میدهد.
مقاومت در اوج قدرت
نصرالله عنوان کرد: صهیونیستها از این هراس دارند که مبادا مقاومت وارد مستعمرههای آنها در الجلیل شود. اگر مقاومت وارد شمال فلسطین و الجلیل شود این اقدام تبعات و پیامدهای وخیمی برای رژیم صهیونیستی خواهد داشت. رزمایشهایی که صهیونیستها برگزار میکنند به این دلیل است که آنها از ورود احتمالی نیروهای مقاومت به الجلیل به شدت میترسند. صهیونیستها به خوبی نسبت به قدرت مقاومت و استراتژی عالی آن آگاهی دارند.
سید حسن نصرالله تصریح کرد: مقاومت اکنون در اوج قدرت قرار دارد. ما میبینیم که برخی در داخل لبنان از ضعف مقاومت صحبت میکنند. این درحالی است که تمامی تحولات نشان میدهد که مقاومت نه تنها تضعیف نشده بلکه قدرتمندتر نیز شده است. امروز اسرائیلیها به شدت نگران هستند. اینکه آنها فشارها علیه اسرای فلسطینی را تشدید کرده اند نشانه ضعف و ترسشان است و نه نشانه قدرت آنها.
نصرالله همچنین افزود: همانطور که پیشتر اشاره کردم، شهدا از بسط هیمنه ایالات متحده آمریکا بر لبنان جلوگیری کردند. با این حال، آمریکاییها تلاش میکنند تا در عرصههای متعدد در لبنان نفوذ پیدا کنند. لبنان از سالها پیش تاکنون از سوی ایالات متحده آمریکا تحت فشار قرار گرفته است. این فشارها در زمان ریاست جمهوری ترامپ بیش از پیش افزایش یافت.
شکست سران عرب در سوریه
وی اظهار داشت: باید به این مسأله هم اشاره کنم که هنوز نوعی سلطه و نفوذ آمریکا در سطح مردمی و سطح دولت در لبنان باقی است. با این حال ما مانع از سیطره کامل آمریکا بر لبنان شدیم. نصرالله عنوان کرد: طی روزها و هفتههای گذشته خبرهایی درباره تماسهای رؤسا و پادشاهان عرب با بشار اسد منتشر شد. وزیر خارجه امارات هم به سوریه رفت. این به منزله پذیرش پیروزی سوریه توسط کشورهای عربی است. این به مثابه شکست پروژه تروریستی در سوریه است. این به مثابه شکست سران عرب در سوریه است.
نصرالله در بخش دیگری از سخنان خود به بحران ایجاد شده میان عربستان سعودی و لبنان نیز اشاره کرد و گفت: وزیر قرداحی زمانی که هنوز وزیر نشده بود، صحبتی کرد که توهین به کسی نبود. با این حال، عربستان در این خصوص بحرانی ایجاد کرده است. شاید بتوان گفت که سعودیها قبلاً متوجه این سخن نشده بودند و شنیدن آن باعث عصبانیتشان شده است و اکنون خواستار استعفای قرداحی هستند.
وی ادامه داد: واکنش سعودی به سخنان قرداحی، مبالغهآمیز و غیرقابل فهم است. مشابه جمله قرداحی در خصوص بیهوده بودن جنگ یمن پیشتر نیز بسیار تکرار شده است. حتی در آمریکا نیز این حرف زده شده است. دبیرکل سازمان ملل متحد نیز چنین چیزی گفته است. با این حال، سعودیها هیچ واکنشی نشان ندادند. نکته دیگر این است که شاید عربستان خود را دوست لبنان میداند. سؤالی که وجود دارد این است که آیا یک دوست با دوستِ خود چنین کاری میکند؟ چنین رفتاری میکند؟ اگر سعودیها با حزب الله مشکل دارند چرا سفیر لبنان را اخراج میکنند؟
با استعفای قرداحی مخالفیم
نصرالله یادآور شد: سؤالی که ما از دوستان عربستان سعودی در داخل لبنان میپرسیم این است که آیا محاصره لبنان و راه انداختن جنگ دیپلماتیک علیه آن رفتار دوستانه از سوی ریاض با بیروت تلقی میشود؟ آیا یک کشور دوست اینگونه رفتار میکند؟ ما صراحتاً موضع گیری قرداحی را تأیید کردیم. با استعفای قرداحی مخالف هستیم زیرا چنین اقدامی را نشانه ضعف و سستی تلقی میکنیم.
دبیرکل حزب الله لبنان اظهار داشت: اگر امروز وزیر قرداحی از پست خود استعفا کند، فردا تمام دولت لبنان باید استعفا دهد. خواستههای عربستان سعودی از لبنان تمام شدنی نیست. آیا تن دادن به خواستههای خارجی تأمین کننده منافع لبنان است؟ آنها میخواهند لبنان را ذلیل کنند. مشکل سعودیها اظهارنظر قرداحی درباره جنگ یمن نیست. خودِ وزیر خارجه سعودی نیز اذعان کرد که مشکل ما در لبنان با حزب الله است.
نصرالله تصریح کرد: بحرانی که عربستان سعودی آغاز کرده است، جزئی از یک جنگ علیه مقاومت است. سعودیها از سالها پیش یعنی از سال ۲۰۰۶ تاکنون وارد این جنگ علیه مقاومت لبنان شده اند. ما هنوز هم اقدامات تحریک آمیز عربستان سعودی در جریان جنگ تموز را فراموش نکرده ایم. عربستان از متحدان خود در داخل خاک لبنان میخواهد تا در این کشور جنگ داخلی راه بیندازند. این خواسته سعودی از همپیمانان خود در لبنان است. ایران و سوریه دوستان واقعی لبنان هستند نه عربستان.
دبیرکل حزب الله اظهار داشت: در لبنان احزاب و جریانهایی هستند که هرچند قدرت کمتری در مقایسه با ما دارند اما از تأثیرگذاری بالایی بر دولت و دستگاه قضائی برخوردار هستند. ادعای عربستان سعودی در خصوص هیمنه حزب الله بر لبنان یک دروغ گویی و افترا است. ما بر لبنان هیمنه داریم؟ اگر اینطور است، پس چرا نمیتوانیم استعفای یک قاضی [طارق بیطار] را که در یک پرونده سیاسی کاری کرده است، خواستار شویم؟ اگر ما بر لبنان هیمنه داریم چرا نمیتوانیم خود مستقیماً کشتیهای حامل سوخت را به سواحل لبنان بیاوریم؟
راه حل جنگ یمن
نصرالله در ادامه یادآور شد: عربستان سعودی در ۷ سال گذشته میلیاردها دلار در یمن هزینه کرده است. امروز سعودیها خود به خوبی میدانند که شکست در مأرب به مثابه شکست آنها در یمن است. «دیوید شنکر» چندی پیش تأکید کرد که از دست رفتن مأرب به معنای شکست عربستان و آمریکا در یمن است. این ها حرف یک شخصیت آمریکایی است و نه فردی که در محور مقاومت نقش آفرینی دارد. وی گفت: اینکه کسی تصور کند
حزب الله نبرد یمن را هدایت میکند یک توهم است. هر آنچه که در یمن اتفاق میافتد کار خود یمنیها است. اینها جملگی دستاورد یمنیها است. مشکلی که سعودیها دارند خویِ خودبرتر بینی آنها است. اگر آنها به دنبال راه حلی در یمن هستند این راه حل با اعمال فشار بر لبنان محقق نمیشود. تنها راه حل برای جنگ یمن متوقف شدن حملات و پایان محاصره است.
نصرالله ادامه داد: اینگونه نقل شد که در مذاکرات عربستان و ایران در بغداد به سعودیها گفته شده که سراغ حزبالله و سید حسن نصرالله بروید. اساساً چنین چیزی در مذاکرات دو طرف بیان نشده و اسمی از لبنان آورده نشده است. عربستان از ایرانیها خواست به ایجاد راه حل در یمن کمک کنند اما ایرانیها به ریاض گفتند که به سراغ یمنیها بروید زیرا ما به نیابت از آنها سخن نمیگوییم.
مقاومت در اوج قدرت
نصرالله عنوان کرد: صهیونیستها از این هراس دارند که مبادا مقاومت وارد مستعمرههای آنها در الجلیل شود. اگر مقاومت وارد شمال فلسطین و الجلیل شود این اقدام تبعات و پیامدهای وخیمی برای رژیم صهیونیستی خواهد داشت. رزمایشهایی که صهیونیستها برگزار میکنند به این دلیل است که آنها از ورود احتمالی نیروهای مقاومت به الجلیل به شدت میترسند. صهیونیستها به خوبی نسبت به قدرت مقاومت و استراتژی عالی آن آگاهی دارند.
سید حسن نصرالله تصریح کرد: مقاومت اکنون در اوج قدرت قرار دارد. ما میبینیم که برخی در داخل لبنان از ضعف مقاومت صحبت میکنند. این درحالی است که تمامی تحولات نشان میدهد که مقاومت نه تنها تضعیف نشده بلکه قدرتمندتر نیز شده است. امروز اسرائیلیها به شدت نگران هستند. اینکه آنها فشارها علیه اسرای فلسطینی را تشدید کرده اند نشانه ضعف و ترسشان است و نه نشانه قدرت آنها.
نصرالله همچنین افزود: همانطور که پیشتر اشاره کردم، شهدا از بسط هیمنه ایالات متحده آمریکا بر لبنان جلوگیری کردند. با این حال، آمریکاییها تلاش میکنند تا در عرصههای متعدد در لبنان نفوذ پیدا کنند. لبنان از سالها پیش تاکنون از سوی ایالات متحده آمریکا تحت فشار قرار گرفته است. این فشارها در زمان ریاست جمهوری ترامپ بیش از پیش افزایش یافت.
شکست سران عرب در سوریه
وی اظهار داشت: باید به این مسأله هم اشاره کنم که هنوز نوعی سلطه و نفوذ آمریکا در سطح مردمی و سطح دولت در لبنان باقی است. با این حال ما مانع از سیطره کامل آمریکا بر لبنان شدیم. نصرالله عنوان کرد: طی روزها و هفتههای گذشته خبرهایی درباره تماسهای رؤسا و پادشاهان عرب با بشار اسد منتشر شد. وزیر خارجه امارات هم به سوریه رفت. این به منزله پذیرش پیروزی سوریه توسط کشورهای عربی است. این به مثابه شکست پروژه تروریستی در سوریه است. این به مثابه شکست سران عرب در سوریه است.
نصرالله در بخش دیگری از سخنان خود به بحران ایجاد شده میان عربستان سعودی و لبنان نیز اشاره کرد و گفت: وزیر قرداحی زمانی که هنوز وزیر نشده بود، صحبتی کرد که توهین به کسی نبود. با این حال، عربستان در این خصوص بحرانی ایجاد کرده است. شاید بتوان گفت که سعودیها قبلاً متوجه این سخن نشده بودند و شنیدن آن باعث عصبانیتشان شده است و اکنون خواستار استعفای قرداحی هستند.
وی ادامه داد: واکنش سعودی به سخنان قرداحی، مبالغهآمیز و غیرقابل فهم است. مشابه جمله قرداحی در خصوص بیهوده بودن جنگ یمن پیشتر نیز بسیار تکرار شده است. حتی در آمریکا نیز این حرف زده شده است. دبیرکل سازمان ملل متحد نیز چنین چیزی گفته است. با این حال، سعودیها هیچ واکنشی نشان ندادند. نکته دیگر این است که شاید عربستان خود را دوست لبنان میداند. سؤالی که وجود دارد این است که آیا یک دوست با دوستِ خود چنین کاری میکند؟ چنین رفتاری میکند؟ اگر سعودیها با حزب الله مشکل دارند چرا سفیر لبنان را اخراج میکنند؟
با استعفای قرداحی مخالفیم
نصرالله یادآور شد: سؤالی که ما از دوستان عربستان سعودی در داخل لبنان میپرسیم این است که آیا محاصره لبنان و راه انداختن جنگ دیپلماتیک علیه آن رفتار دوستانه از سوی ریاض با بیروت تلقی میشود؟ آیا یک کشور دوست اینگونه رفتار میکند؟ ما صراحتاً موضع گیری قرداحی را تأیید کردیم. با استعفای قرداحی مخالف هستیم زیرا چنین اقدامی را نشانه ضعف و سستی تلقی میکنیم.
دبیرکل حزب الله لبنان اظهار داشت: اگر امروز وزیر قرداحی از پست خود استعفا کند، فردا تمام دولت لبنان باید استعفا دهد. خواستههای عربستان سعودی از لبنان تمام شدنی نیست. آیا تن دادن به خواستههای خارجی تأمین کننده منافع لبنان است؟ آنها میخواهند لبنان را ذلیل کنند. مشکل سعودیها اظهارنظر قرداحی درباره جنگ یمن نیست. خودِ وزیر خارجه سعودی نیز اذعان کرد که مشکل ما در لبنان با حزب الله است.
نصرالله تصریح کرد: بحرانی که عربستان سعودی آغاز کرده است، جزئی از یک جنگ علیه مقاومت است. سعودیها از سالها پیش یعنی از سال ۲۰۰۶ تاکنون وارد این جنگ علیه مقاومت لبنان شده اند. ما هنوز هم اقدامات تحریک آمیز عربستان سعودی در جریان جنگ تموز را فراموش نکرده ایم. عربستان از متحدان خود در داخل خاک لبنان میخواهد تا در این کشور جنگ داخلی راه بیندازند. این خواسته سعودی از همپیمانان خود در لبنان است. ایران و سوریه دوستان واقعی لبنان هستند نه عربستان.
دبیرکل حزب الله اظهار داشت: در لبنان احزاب و جریانهایی هستند که هرچند قدرت کمتری در مقایسه با ما دارند اما از تأثیرگذاری بالایی بر دولت و دستگاه قضائی برخوردار هستند. ادعای عربستان سعودی در خصوص هیمنه حزب الله بر لبنان یک دروغ گویی و افترا است. ما بر لبنان هیمنه داریم؟ اگر اینطور است، پس چرا نمیتوانیم استعفای یک قاضی [طارق بیطار] را که در یک پرونده سیاسی کاری کرده است، خواستار شویم؟ اگر ما بر لبنان هیمنه داریم چرا نمیتوانیم خود مستقیماً کشتیهای حامل سوخت را به سواحل لبنان بیاوریم؟
راه حل جنگ یمن
نصرالله در ادامه یادآور شد: عربستان سعودی در ۷ سال گذشته میلیاردها دلار در یمن هزینه کرده است. امروز سعودیها خود به خوبی میدانند که شکست در مأرب به مثابه شکست آنها در یمن است. «دیوید شنکر» چندی پیش تأکید کرد که از دست رفتن مأرب به معنای شکست عربستان و آمریکا در یمن است. این ها حرف یک شخصیت آمریکایی است و نه فردی که در محور مقاومت نقش آفرینی دارد. وی گفت: اینکه کسی تصور کند
حزب الله نبرد یمن را هدایت میکند یک توهم است. هر آنچه که در یمن اتفاق میافتد کار خود یمنیها است. اینها جملگی دستاورد یمنیها است. مشکلی که سعودیها دارند خویِ خودبرتر بینی آنها است. اگر آنها به دنبال راه حلی در یمن هستند این راه حل با اعمال فشار بر لبنان محقق نمیشود. تنها راه حل برای جنگ یمن متوقف شدن حملات و پایان محاصره است.
نصرالله ادامه داد: اینگونه نقل شد که در مذاکرات عربستان و ایران در بغداد به سعودیها گفته شده که سراغ حزبالله و سید حسن نصرالله بروید. اساساً چنین چیزی در مذاکرات دو طرف بیان نشده و اسمی از لبنان آورده نشده است. عربستان از ایرانیها خواست به ایجاد راه حل در یمن کمک کنند اما ایرانیها به ریاض گفتند که به سراغ یمنیها بروید زیرا ما به نیابت از آنها سخن نمیگوییم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

صدور سند ۸۰۰ هکتار از اراضی منطقه «دُزالوم» گنبدکاووس به نام منابع طبیعی
رییسکل دادگستری استان گلستان از صدور سند ۸۰۰ هکتار از اراضی مراتع گنبدکاووس به نام منابع طبیعی با ورود دستگاه قضایی خبر داد.
حیدر آسیابی از صدور سند ۸۰۰ هکتار از اراضی مراتع گنبد کاووس به نام منابع طبیعی با ورود دستگاه قضایی خبر داد و بیان کرد: حکم نقل و انتقال این مراتع در مرحله اجرای احکام بود که با ورود دادگستری استان گلستان و پیگیریهای قضایی با شعبه صادرکننده دستور در تهران، روند اجرای حکم متوقف و در نهایت دستور به نفع منابع طبیعی صادر شد.
به گزارش مرکز رسانه قوهقضاییه، وی خاطرنشان کرد: پس از صدور این دستور، بلافاصله حدنگاری این مراتع در منطقه «دُزالوم» گنبدکاووس انجام و سند آن به نام منابع طبیعی تثبیت و به این ترتیب، به چهار دهه کشمکش بر سر مالکیت این مراتع، پایان داده شد. رییسکل دادگستری استان گلستان تصریح کرد: از ابتدای امسال با پیگیریهای قضایی، سند دو هزار هکتاری دو تالاب بینالمللی «آلا گل» و «آلماگل» گنبد کاووس هم حدنگاری و سند آن به نام سازمان جنگلها و مراتع کشور صادر شد.
آسیابی ادامه داد: ۳۸۰ هکتار از مراتع منطقه «چپرقویمه» گنبدکاووس هم پس از یک دعوای حقوقی ۳۰ ساله با رای دادگاههای استان گلستان، امسال به نام منابع طبیعی سند خورد و سال گذشته نیز با پیگیریهای دادگستری این استان، ۴۷۰ هکتار از مراتع گنبدکاووس پس از ۵۰ سال به منابع طبیعی بازگردانده شد.
وی تاکید کرد: از همه ظرفیتهای شورای حفظ حقوق بیتالمال استان گلستان برای جلوگیری از دستاندازی و تغییر کاربری جنگلها، مراتع و سواحل استفاده میکنیم و خوشبختانه با همین پیگیریها تاکنون ۹۶ درصد اراضی منابع طبیعی استان گلستان حدنگاری شده و در حال صدور سند به نام منابع طبیعی است.
رییسکل دادگستری استان گلستان گفت: در 6 ماهه نخست امسال نیز ۶۶۳ هکتار از اراضی جنگلی، مرتعی و ساحلی با رای دادگاههای این استان، به منابع طبیعی بازگردانده شد.
به گزارش مرکز رسانه قوهقضاییه، وی خاطرنشان کرد: پس از صدور این دستور، بلافاصله حدنگاری این مراتع در منطقه «دُزالوم» گنبدکاووس انجام و سند آن به نام منابع طبیعی تثبیت و به این ترتیب، به چهار دهه کشمکش بر سر مالکیت این مراتع، پایان داده شد. رییسکل دادگستری استان گلستان تصریح کرد: از ابتدای امسال با پیگیریهای قضایی، سند دو هزار هکتاری دو تالاب بینالمللی «آلا گل» و «آلماگل» گنبد کاووس هم حدنگاری و سند آن به نام سازمان جنگلها و مراتع کشور صادر شد.
آسیابی ادامه داد: ۳۸۰ هکتار از مراتع منطقه «چپرقویمه» گنبدکاووس هم پس از یک دعوای حقوقی ۳۰ ساله با رای دادگاههای استان گلستان، امسال به نام منابع طبیعی سند خورد و سال گذشته نیز با پیگیریهای دادگستری این استان، ۴۷۰ هکتار از مراتع گنبدکاووس پس از ۵۰ سال به منابع طبیعی بازگردانده شد.
وی تاکید کرد: از همه ظرفیتهای شورای حفظ حقوق بیتالمال استان گلستان برای جلوگیری از دستاندازی و تغییر کاربری جنگلها، مراتع و سواحل استفاده میکنیم و خوشبختانه با همین پیگیریها تاکنون ۹۶ درصد اراضی منابع طبیعی استان گلستان حدنگاری شده و در حال صدور سند به نام منابع طبیعی است.
رییسکل دادگستری استان گلستان گفت: در 6 ماهه نخست امسال نیز ۶۶۳ هکتار از اراضی جنگلی، مرتعی و ساحلی با رای دادگاههای این استان، به منابع طبیعی بازگردانده شد.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

شیب کاهشی کرونا به استثنای کرمان
تحلیل وضعیت بستریهای ناشی از مبتلایان به کووید-19 در سراسر کشور در یک هفته اخیر نشان میدهد روند بستری در اکثر استانهای کشور پایدار یا کاهشی شده و فقط استان کرمان در هفت روز گذشته افزایش موارد بستری را نسبت به هفته قبلتر تجربه کرده است.
اپلیکیشن ماسک در آخرین وضعیت میزان مراجعان سرپایی و بستریهای مبتلا به کووید-19 به تفکیک استانهای کشور اعلام کرد که آمار بستریها در تمامی استانهای کشور به جز کرمان کاهشی است. با توجه به آمار این اپلیکیشن، روند پذیرش بیماران سرپایی هم پایدار است. در برخی شهرستانها که به تازگی قرمز شده بودند هم اکنون روند ابتلا، کاهشی شده و بهزودی از وضعیت قرمز خارج میشوند و این بدان معنی است که هنوز وارد خیز ششم سراسری کرونا نشدهایم.
109فوتی جدید
اما بنابر اعلام وزارت بهداشت، متاسفانه ۱۰۹ بیمار کووید-۱۹ جان خود را به تازگی از دست دادهاند.از روز پنجشنبه تا ظهر روز گذشته و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۷ هزار و ۳۲۲ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شده که یک هزار و ۱۵۸ نفر از آنها بستری شدهاند.همچنین مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۲۷ هزار و ۲۶۹ نفر رسیده و متاسفانه مجموع جان باختگان این بیماری رقم ۱۲۷ هزار و ۹۱۸ نفر را نشان میدهد. همچنین تاکنون ۵ میلیون و ۶۷۰ هزار و ۶۵۶ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. بر اساس گزارش وزارت بهداشت؛ ۳۵۴۶ نفر از بیماران مبتلا هم در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.در حال حاضر ۳۳ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۹۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۲۰ شهر در وضعیت زرد و ۱۰۰ شهر در وضعیت آبی قرار دارد.
تزریق بیش از۹۷ میلیون دوز واکسن
همچنین مطابق آمار اعلام شده، مجموع واکسنهای کرونای تزریق شده در کشور به ۹۷ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۳۳۶ دوز رسید. تاکنون ۵۵ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۳۰۰ نفر دوز اول، ۴۱ میلیون و ۵۰۶ هزار و ۱۷۱ نفر دوز دوم و ۳۹۳ هزار و ۸۶۵ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
احتمال تزریق دوز بوستر فقط با واکسنهای ایرانی
روز گذشته هم رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با بیان اینکه تاکنون خوشبختانه بیش از ۱۶۰ میلیون دوز واکسن کووید ۱۹ به کشورمان تحویل داده شده است، گفت: انشاءالله در ماههای آینده واکسنهایی که احتمالا برای دوز بوستر در کشورمان استفاده میشود، فقط واکسنهای ایرانی خواهد بود.
دکتر محسن زهرایی با بیان اینکه تاکنون خوشبختانه بیش از ۱۶۰ میلیون دوز واکسن کووید ۱۹ به کشورمان و به سردخانه مرکزی واکسن تحویل داده شده که عمده این واکسن وارداتی بوده و بعد از آن هم واکسنهای داخلی به کمک آمدند، تصریح کرد: اولین واکسن داخلیمان واکسن «برکت» بود که خوشبختانه چندین میلیون دوز آن در کشورمان استفاده شده و استقبال خوبی هم از آن شد. بعد از آن واکسن «پاستوکووک» است که از سوی انستیتو پاستور تولید میشود و توزیع شده که بیش از چند میلیون دوز این واکسن هم توزیع شده و در حال استفاده است. نهایتا واکسن «اسپایکوژن» که یک واکسن داخلی دیگر است که امیدواریم این واکسن هم در سراسر کشور مورد استقبال قرار گیرد. در هفته آینده نیز احتمال دارد واکسن موسسه «رازی» و «فخرا» را هم به تدریج بتوانیم تحویل بگیریم و در هفتههای بعدی شاهد باشیم که در مراکز واکسیناسیون پنج نوع واکسن ایرانی دراختیار مردم خواهد بود.
وی افزود: همه واکسنها در مراکز واکسیناسیون وجود دارد و مراکز خلوتتر شده و مشکلی برای دریافت واکسن در مراکز وجود ندارد.
زهرایی درباره تزریق دوز بوستر با واکسن های ایرانی، هم خاطرنشان کرد: برای دوز یادآور از همه نوع واکسنها بر حسب مدلشان میتوان استفاده کرد. طبق دستورالعمل وزارت بهداشت کسانیکه واکسنهای غیرفعال شده تزریق کردند مانند سینوفارم یا برکت یا بهارات میتوانند برای دوز یادآور هم از واکسن غیرفعالی که زدهاند، استفاده کنند و هم میتوانند پاستوکووک پلاس و... استفاده کنند. بنابراین تزریق دوز یادآور براساس واکسنی است که ابتدا تزریق کردهاند.
هنوز برای افراد زیر ۱۲ سال واکسن مطمئن نداریم
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم با بیان اینکه از آنجایی که دانشآموزان زیر ۱۲ سال امکان تزریق واکسن ندارند، تاکید کرد: مدارس باید با رعایت کامل و دقیق پروتکلهای بهداشتی فعالیت داشته باشند.محسن فرهادی افزود: مدارس و مراکز آموزشی آخرین اماکنی هستند که با الزام رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی میشوند، بر این اساس برای فراهم شدن زمینه بازگشایی مدارس تمام پرسنل و دانشآموزان باید واکسن کرونا را دریافت کنند.
فهرست ۳۲۶ آزمایشگاه مجاز تست کرونا
مدیر روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت هم آخرین فهرست آزمایشگاههای تشخیص کووید ۱۹ را اعلام کرد.حمید انصاری اظهار کرد: تعداد کل آزمایشگاههای مجاز تشخیص مولکولی کووید- ۱۹ در سراسر کشور ۳۲۶ آزمایشگاه است که۲۷۱ واحد از این آزمایشگاهها، آزمایش تشخیص مولکولی کووید- ۱۹ برای مسافران برون مرزی را نیز انجام میدهند.
109فوتی جدید
اما بنابر اعلام وزارت بهداشت، متاسفانه ۱۰۹ بیمار کووید-۱۹ جان خود را به تازگی از دست دادهاند.از روز پنجشنبه تا ظهر روز گذشته و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۷ هزار و ۳۲۲ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شده که یک هزار و ۱۵۸ نفر از آنها بستری شدهاند.همچنین مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۶ میلیون و ۲۷ هزار و ۲۶۹ نفر رسیده و متاسفانه مجموع جان باختگان این بیماری رقم ۱۲۷ هزار و ۹۱۸ نفر را نشان میدهد. همچنین تاکنون ۵ میلیون و ۶۷۰ هزار و ۶۵۶ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. بر اساس گزارش وزارت بهداشت؛ ۳۵۴۶ نفر از بیماران مبتلا هم در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.در حال حاضر ۳۳ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۹۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۲۰ شهر در وضعیت زرد و ۱۰۰ شهر در وضعیت آبی قرار دارد.
تزریق بیش از۹۷ میلیون دوز واکسن
همچنین مطابق آمار اعلام شده، مجموع واکسنهای کرونای تزریق شده در کشور به ۹۷ میلیون و ۴۰۰ هزار و ۳۳۶ دوز رسید. تاکنون ۵۵ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۳۰۰ نفر دوز اول، ۴۱ میلیون و ۵۰۶ هزار و ۱۷۱ نفر دوز دوم و ۳۹۳ هزار و ۸۶۵ نفر، دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
احتمال تزریق دوز بوستر فقط با واکسنهای ایرانی
روز گذشته هم رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با بیان اینکه تاکنون خوشبختانه بیش از ۱۶۰ میلیون دوز واکسن کووید ۱۹ به کشورمان تحویل داده شده است، گفت: انشاءالله در ماههای آینده واکسنهایی که احتمالا برای دوز بوستر در کشورمان استفاده میشود، فقط واکسنهای ایرانی خواهد بود.
دکتر محسن زهرایی با بیان اینکه تاکنون خوشبختانه بیش از ۱۶۰ میلیون دوز واکسن کووید ۱۹ به کشورمان و به سردخانه مرکزی واکسن تحویل داده شده که عمده این واکسن وارداتی بوده و بعد از آن هم واکسنهای داخلی به کمک آمدند، تصریح کرد: اولین واکسن داخلیمان واکسن «برکت» بود که خوشبختانه چندین میلیون دوز آن در کشورمان استفاده شده و استقبال خوبی هم از آن شد. بعد از آن واکسن «پاستوکووک» است که از سوی انستیتو پاستور تولید میشود و توزیع شده که بیش از چند میلیون دوز این واکسن هم توزیع شده و در حال استفاده است. نهایتا واکسن «اسپایکوژن» که یک واکسن داخلی دیگر است که امیدواریم این واکسن هم در سراسر کشور مورد استقبال قرار گیرد. در هفته آینده نیز احتمال دارد واکسن موسسه «رازی» و «فخرا» را هم به تدریج بتوانیم تحویل بگیریم و در هفتههای بعدی شاهد باشیم که در مراکز واکسیناسیون پنج نوع واکسن ایرانی دراختیار مردم خواهد بود.
وی افزود: همه واکسنها در مراکز واکسیناسیون وجود دارد و مراکز خلوتتر شده و مشکلی برای دریافت واکسن در مراکز وجود ندارد.
زهرایی درباره تزریق دوز بوستر با واکسن های ایرانی، هم خاطرنشان کرد: برای دوز یادآور از همه نوع واکسنها بر حسب مدلشان میتوان استفاده کرد. طبق دستورالعمل وزارت بهداشت کسانیکه واکسنهای غیرفعال شده تزریق کردند مانند سینوفارم یا برکت یا بهارات میتوانند برای دوز یادآور هم از واکسن غیرفعالی که زدهاند، استفاده کنند و هم میتوانند پاستوکووک پلاس و... استفاده کنند. بنابراین تزریق دوز یادآور براساس واکسنی است که ابتدا تزریق کردهاند.
هنوز برای افراد زیر ۱۲ سال واکسن مطمئن نداریم
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت هم با بیان اینکه از آنجایی که دانشآموزان زیر ۱۲ سال امکان تزریق واکسن ندارند، تاکید کرد: مدارس باید با رعایت کامل و دقیق پروتکلهای بهداشتی فعالیت داشته باشند.محسن فرهادی افزود: مدارس و مراکز آموزشی آخرین اماکنی هستند که با الزام رعایت پروتکلهای بهداشتی بازگشایی میشوند، بر این اساس برای فراهم شدن زمینه بازگشایی مدارس تمام پرسنل و دانشآموزان باید واکسن کرونا را دریافت کنند.
فهرست ۳۲۶ آزمایشگاه مجاز تست کرونا
مدیر روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت هم آخرین فهرست آزمایشگاههای تشخیص کووید ۱۹ را اعلام کرد.حمید انصاری اظهار کرد: تعداد کل آزمایشگاههای مجاز تشخیص مولکولی کووید- ۱۹ در سراسر کشور ۳۲۶ آزمایشگاه است که۲۷۱ واحد از این آزمایشگاهها، آزمایش تشخیص مولکولی کووید- ۱۹ برای مسافران برون مرزی را نیز انجام میدهند.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
عناوین این شماره
-
عدلیه مسئله قاچاق را رها نمی کند
-
آمادگی برای توافق خوب با لغو همه تحریمها
-
برندگان و بازندگان قیمت گذاری دستوری خودرو
-
مقاومت در اوج قدرت قرار دارد
-
صدور سند ۸۰۰ هکتار از اراضی منطقه «دُزالوم» گنبدکاووس به نام منابع طبیعی
-
شیب کاهشی کرونا به استثنای کرمان
دانلود نسخه پی دی اف